Bewust van het streven naar perfectie: 
zo kun je met perfectionisme omgaan!

-“Doe je best hè”. -
Herken je deze uitspraak van je ouders? En hoevaak zeg je dit weer tegen je eigen kind(eren)? Eigenlijk geven we hier een verkeerd signaal mee af naar onszelf en naar de ander. Om meer geluk te ervaren mogen we anders leren omgaan met ons streven naar perfectie.

Het kan altijd beter

Tot voor kort riep ik dagelijks “Doe je best!” tegen mijn zoon als hij naar school ging, werken of sporten. Soms omdat ik wilde dat hij er alles uit zou halen wat erin zat. Maar ik zei het ook vaak genoeg uit gewoonte. Met alle goede bedoelingen geven we in feite de boodschap: ‘Het moet beter. Jij moet beter.’ Een boodschap van onze ouders die we ons hele leven meedragen zonder dat we er nog erg in hebben omdat het onze eigen overtuiging is geworden. En zo geven wij generatie op generatie onbewust iets door. We hebben een maatschappij gecreëerd waarin er veel van ons wordt verwacht, waarin we veel van onszelf verwachten en van de ander. Een nieuwe baan, partner, een groter huis, een andere auto: misschien niet omdat je ongelukkig bent maar wel om nog gelukkiger te zijn, want het kan immers altijd beter.

Het perfecte plaatje

Met de komst van social media zijn we nog meer op de buitenwereld gericht. We zien vaak alleen de mooie plaatjes van vakanties, een perfect leven, een perfecte partner, een perfect uiterlijk met alle rampzalige gevolgen van dien. Want wat is perfect? Wanneer ben jij perfect? Wanneer is je leven perfect? En bestaat er wel iets als perfect? Wat als we niet aan het perfecte plaatje voldoen? Horen we er dan nog wel bij? En kunnen wij dan nog tevreden zijn met wat wij hebben en wie wij zijn? En wie ben jij eigenlijk zonder het nastreven van perfectie?

Het effect

Meer dan ooit worstelen mensen met zichzelf, zijn mensen ongelukkig en eenzaam, waaronder veel jongeren. De snelle en prestatiegerichte maatschappij vraagt veel van ons. Zeker als je ook nog een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt en alles perfect wilt doen of moet zijn, loop je eerder kans om stress en druk te ervaren. Ook zitten onze kinderen, zeker in de puberleeftijd, in een kwetsbare periode. Het lichaam verandert van kind naar volwassenheid en de hersenen zijn volop in ontwikkeling. Jongeren vormen in deze ​ periode een eigen identiteit. Onder invloed van hormonen worden emoties extra versterkt. En veel jongeren zijn ook nog eens kritisch op zichzelf over hun kunnen en hun uiterlijk. Dus als ze van hun ouders ook nog het voorbeeld krijgen of het gevoel dat ze het niet goed genoeg doen, heeft dat invloed op het beeld dat ze over zichzelf hebben. Het ontwikkelen van gevoelens van onzekerheid en faalangstgedachten kunnen het gevolg zijn. Het streven naar perfectie heeft er bij mij mede voor gezorgd dat ik meerdere keren in mijn leven ben vastgelopen.

Een beter mens

Je mag vanuit eigen innerlijke kracht een nog beter mens worden door met compassie en mildheid naar jezelf en anderen te kijken. Als je gedachten voortkomen vanuit vertrouwen in jezelf is er minder behoefte aan controle over de situatie, is er ruimte voor acceptatie en kun je beter ontspannen. Het gaat niet om schuld maar om vergeving om vanuit innerlijke rust verder te groeien. Wij zijn niet perfect. We worden niet perfect. En dat is maar goed ook. Maar hopelijk worden wij wel gelukkiger met onze imperfecties. Zodat perfectionisme in je voordeel gaat werken.

Omgaan met het streven naar perfectie

Alles begint bij inzicht. Als je dan ook durft te erkennen dat je last hebt van perfectionisme, kun je andere en bewuste keuzes maken. Iedere eigenschap heeft een kwaliteit, een valkuil en een uitdaging in zich. Veel perfectionisten zijn doorzetters, hebben discipline en zijn gedreven. Voor perfectionisme is de uitdaging om te leren loslaten, hoe lastig dat vaak ook is. Wat mij helpt is om mezelf steeds de vraag te stellen ‘hoe erg is het als..?’. ‘Hoe erg is het als ik mijn lijst met taken niet af krijg vandaag? Hoe erg is het als ik een vlek in mijn kleding heb? Hoe erg is het als mijn kind een keer blijft zitten op school?’ Enzovoort. Je zult merken dat je de realiteit hierdoor beter voor ogen kunt houden. En beter leert relativeren als de dingen niet gaan zoals je graag had gewild. Ook mag je het woord ‘moeten’ meer vervangen voor ‘mogen’, want wat moeten we toch veel van onszelf. Klinkt ‘Ik mag sporten’ niet fijner dan ‘Ik moet sporten’? En wees vooral mild naar jezelf. Je hoeft niet jezelf te bewijzen, de ander tevreden te stellen of van jezelf te eisen het nog beter te doen. Sta jezelf toe om regelmatig je ontspanning te pakken. Gun jezelf en de ander een gelukkiger leven!

Herken je jezelf in deze blog en kun je hierbij wel ondersteuning gebruiken? Je kunt bij mij terecht voor 1:1 gelukstrajecten, losse gelukssessies, gelukstrainingen en trainingen op maat. Neem contact met mij op, ook als je nog een vraag hebt!
Liefs, Thamar
Copyright 2022 Eigen Innerlijke Kracht - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram